**1.There are 5 freshmen, 8 sophomores, and 7 juniors in a chess club. A group of 6 students will be chosen to compete in a competition.How many combinations of students are possible if the group is to consist of exactly 3 freshmen?**

**A.5000**

**B.4550**

**C.4000**

**D.3550**

**2.In an election contested by two parties, Party D secured 12% of the total votes more than Party R.If party R got 132,000 votes, by how many votes did it lose the election?**

**A.300000**

**B.168000**

**C.36000**

**D.24000**

**3.30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men above the age of 50 play football, what percentage of the football players are less than or equal to 50 years?**

**A. 20%**

**B. 60%**

**C. 70%**

**D. 80%**

**4. Mr. A spent 20% of his monthly income on food and 15% on children’s education. 40% of the remaining he spent on entertainment and transport together and 30% on medical. He is left with an amount of Rs 8775 after all these expenditures. What is Mr’s A monthly income?**

**A. 4000**

**B. 3800**

**C. 4500**

**D. 6000**

**5.One test tube contains some acid and another test tube contains an equal**

**quantity of water. To prepare a solution, 20ml of the acid is poured into the second test**

**tube. Then, two-thirds of the so formed solution is poured from the second tube**

**into the first. If the fluid in the first test tube is four times that in the second, what****quantity of water was taken initially?**

**A 100 ml**

**B. 80 ml**

**C. 60 ml**

**D. 40 ml**

**6.In Xth class the ratio of boys to girls is 62 : 38 and in XIIth the inverse ratio of the previous class is 25 : 75 , If there are total of 700 students including both Xth and XIIth and the ratio of students in them are 4 : 3 respectively. What is the ratio of number of girls from Xth to that of number of boys from XIIth ?**

**A.152 : 225**

**B. 150 : 250**

**C. 142 : 235**

**D. 225 : 150**

**7.The respective ratio between the speeds of a car, a train and a bus is 5 : 9 : 4. The average speed of the car, the bus and t train is 72 kmph together. What is the average speed of the car and the train**

**together ?**

**A. 82 kmph**

**B. 78 kmph**

**C. 84 kmph**

**D. Cannot be determined**

**8. How many kg of sugar costing Rs 5.75 per kg should be mixed with 75 kg of cheaper**

**sugar costing Rs 4.50 per kg so that the mixture is worth Rs 5.50 per kg ?**

**A. 200**

**B. 100**

**C. 300**

**D. 500**

**9. A shopkeeper increased the price of his product by 40% . if he**

**increases discount from 5% to 10% d profit would decrease by Rs 14. how**

**much profit would he earn if he gives a discount of 20% on the marked****price ?**

**A. 20**

**B. 24**

**C. 28**

**D. 33**

**10. Prakash, Sunil and Anil started a business jointly investing Rs. 11 lakhs, Rs. 16.5 lakhs and Rs. 8.25 lakhs respectively. The profit earned by them in the business at the end of three years was Rs. 19.5 lakhs. What will be the 50% of Anil’s share (lakhs) in the profit ?**

**A. 1.5**

**B. 2.5**

**C. 3.5**

**D. 4.5**

**Answers With Explanation**

**1. 5**C 3 × 15 C 3 = 4,550

**2. X+x+12=100%;**

**X= 44%**

**X+12=56%**

**Party R ( got 44% vote)= 132000**

**Therefore 1% = 132000/44=3000**

**100%= 300000;**

**Party d= 56* 300000/100=168000**

**Difference= 168000-132000=36000**

**3.20% of the men are above the age of 50 years. 20% of these men play football. Therefore, 20% of 20% or 4% of the total men are football players above the age of 50 years. 20% of the men are football players. Therefore, 16% of the men are football players below the age of 50 years.**

**Therefore,the % of men who are football players and below the age of 50= 16/20* 100=80%**

**4. 20+15 = 35 %**

**Remaining 65%**

**40+ 30=70**

**so 70% of 65 = 45.50****
**

**35%+45.50 = 80.50%**

**so left vth 19.50% = 8775**

**100% = 45000**

**5.Let the solution of both the test tube be X gm**

**According to the question we will get equation as follows**

**(x-20)+(x+20)*2/3 = 4*(X+20)*1/3**

**X= 100 gm.**

**6. 10**

^{th}class boys : girls = 62 : 38**12**

^{th}class boys : girls = 75 : 25**10**

^{th}student : 12^{th}student = 4 : 3**Therefore 400:300**

**Girls in 10**

^{th}= 400*38/100**Boys in 12**

^{th}= 300*75/100**Hence 152 : 225**

**7. 5x + 9x + 4x = 72 x 3**

**= 18x = 72 x 3; x= 12**

**= 5x + 9x/2 = 7x**

**= 7 x 12 = 84 kmph**

**8. By allegation method**

**5.75…………..4.50**

**5.50**

**100……………25**

**Therefore 25x=75; x=3**

**Hence 100x=300**

**9. 5%= 14**

**100%= 280**

**280*140/100*80/100= 313 appx**

**313-280=33**

**10. Ratio= 11: 16.5: 8.25**

**(19.5*8.25)/(35.75*2) = 2.25 lakhs**